Migratie naar de Azure-producten en -services van Microsoft eenvoudiger maken, is deze week een groot thema tijdens Ignite, de jaarlijkse conferentie van het bedrijf voor ontwikkelaars en IT-professionals. De techgigant uit Redmond, Washington, kondigt nieuwe tools aan om klanten te helpen weg te komen van concurrerende producten en services en om gemakkelijker toegang te krijgen tot Azure-producten en -services, inclusief oplossingen met betrekking tot AI en app-ontwikkeling. Nieuwe Microsoft-producten die updates lanceren of ontvangen in verband met de virtuele Ignite 2021 zijn onder meer Azure Purview, Azure Synapse, Azure Migrate, Azure Cosmos DB, Azure Arc en de nieuwe Azure Percept edge AI-oplossing.

Hieronder volgen de belangrijkste Azure-aankondigingen van Microsoft op Ignite 2021.

Azure Percept: wat het doet

Wat Windows heeft gedaan om de kracht van personal computers te benutten, Microsoft hoopt dat het nieuwe Azure Percept-platform gebruikers kan helpen AI naar Edge computing te brengen via Azure. Azure Percept, nu in openbare preview, is bedoeld om klanten te helpen bij het ontwikkelen en gebruiken van AI-modellen in camera’s en audioapparaten met een lager vermogen, ongeacht de codeerexpertise van de klant. Percept maakt gebruik van Azure-cloudaanbiedingen, waaronder apparaatbeheer, AI-modelontwikkeling en analyse om een ​​”end-to-end” -systeem te bieden, aldus Microsoft. Azure Percept werkt automatisch met Azure AI, Azure Cognitive Services, Azure Machine Learning en Azure Live Video Analytics, en is geïntegreerd met Azure IoT-services.

Gebruikers hebben toegang tot Azure AI Cognitive Services en Azure Machine Learning-modellen plus open-source AI-modellen die zijn ontworpen om op Edge computing te draaien. Azure Percept-apparaten maken automatisch verbinding met Azure IoT Hub voor betrouwbare communicatie met beveiliging tussen apparaten met internetverbinding en de cloud. Gebruikers kunnen op Percept gebaseerde producten en services integreren met Azure Machine Learning-processen die datawetenschap en IT-bewerkingen combineren om sneller machine learning-modellen te ontwikkelen.

Azure Percept: wat het bevat

Het Azure Percept-platform zal worden geleverd met een gids genaamd “Azure Percept Studio” om gebruikers te informeren over de ontwikkelings-, training- en implementatiefasen van AI-gerelateerde proof-of-concept-ideeën. Microsoft hoopt dat Percept klanten zal helpen om vooraf gebouwde Azure AI-modellen te gebruiken voor objectdetectie, schapanalyse, anomaliedetectie, trefwoordspotting en andere functies aan de rand. Het Percept-platform zal een ontwikkelkit bevatten met de Azure Percept Vision intelligente camera, een draagbord en montagetools.

De hardware die bij de ontwikkelingskit wordt geleverd, maakt gebruik van de industriestandaard 80/20 T-slot framing-architectuur, zodat klanten de bestaande industriële infrastructuur kunnen gebruiken voordat ze opschalen naar een bredere productie met gecertificeerde apparaten. Azure Percept Audio – een spraakgestuurd systeem-op-module met een lineaire array met vier microfoons die spraakactivering en klantopdrachten op lokale apparaten met microfoons mogelijk maakt – wordt afzonderlijk verzonden.

De camera en audio maken verbinding met Azure-services in de cloud en worden geleverd met ingebouwde hardwareversnelde AI-modules om spraak- en beeld-AI mogelijk te maken via Edge en wanneer apparaten geen verbinding met internet hebben. De functie is handig voor plaatsen zonder betrouwbare internetverbinding, zoals een fabrieksvloer, zei Microsoft. Het bedrijf heeft ook externe fabrikanten van silicium en apparatuur ingeschakeld om te werken aan intelligente Edge-apparaten die gecertificeerd zijn voor gebruik op Azure Percept, zodat gebruikers proof-of-concept edge AI-producten en -services kunnen implementeren met een gecertificeerd apparaat van de markt.

Azure Synapse Pathway geïntroduceerd

Microsoft hoopt de migratie van legacy of cloud datawarehouses naar Azure Synapse Analytics te versnellen met de nieuwe Azure Synapse Pathway-oplossing. De tool scant bronsystemen en vertaalt automatisch bestaande scripts naar TSQL, volgens een blogpost van Rohan Kumar, corporate vice president Azure Data bij Microsoft. De tool kan binnen enkele minuten automatisch meer dan 100.000 regels SQL-code vertalen en klanten helpen te migreren van Teradata, Snowflake, Netezza, AWS Redshift, SQL Server en Google BigQuery, zei Kumar. Azure Synapse combineert data-integratie, enterprise data warehousing en big data-analyse voor realtime inzichten.

Nieuwe Azure Purview-mogelijkheden

Microsoft heeft nieuwe mogelijkheden voor de Azure Purview Unified Data Governance-service verplaatst naar preview. De mogelijkheden omvatten automatisch scannen en classificeren van gegevens in Amazon AWS Simple Storage Services (AWS S3) SAP ECC, SAP S4 / HANA en Oracle Database – wat betekent dat gebruikers gegevens in verschillende on-premise datastores kunnen scannen en classificeren met de Azure Purview Data Kaart. Purview vergemakkelijkt het in kaart brengen en beheren van organisatiegegevens, ongeacht waar deze zich bevinden, en “biedt een totaaloverzicht van uw gegevensbestand dat voorheen onmogelijk was”, zei Microsoft CEO Satya Nadella (foto) eerder. Azure Purview heeft de mogelijkheid om gegevens te scannen en te classificeren in Teradata, SQL Server on premise, Azure Data Services en Power BI sinds het debuut van het aanbod in december. Bepaalde gebruikers kunnen nu ook Purview gebruiken om Azure Synapse-werkruimten te scannen over serverloze en speciale SQL-pools, waardoor een door Purview aangedreven zoekopdracht in Synapse-werkruimten mogelijk is, zei Microsoft. Purview is geïntegreerd met Microsoft Information Protection en kan dezelfde gevoeligheidslabels gebruiken die zijn gedefinieerd in Microsoft 365 Compliance Center.

Upgrades voor Azure Migrate

Nieuwe mogelijkheden voor Azure Migrate – een oplossing voor assistentie bij Azure-cloudmigraties – zijn nu in preview om Azure SQL-migraties eenvoudiger te maken, aldus Kumar’s bericht. Gebruikers kunnen SQL-servers en databases voor Azure-migratie ontdekken en beoordelen vanuit Azure Migrate, zei Kumar. De oplossing biedt nu ook een app-containerisatie-tool met ondersteuning voor ASP.NET- en Java-web-apps om klanten te helpen apps te migreren naar containers die worden uitgevoerd op Azure Kubernetes Service (AKS). Een nieuwe Azure PowerShell-module voegt ondersteuning toe voor de agentloze methode van de Server Migration-tool om VMware-VM’s naar Azure te migreren door gebruikers toe te staan ​​replicatie van servers naar Azure te configureren en te beheren en ze naar Azure VM’s te migreren met Azure PowerShell-cmdlets op een geautomatiseerde, herhaalbare manier, Kumar zei. De upgrades helpen klanten alle technische en financiële aspecten van cloudmigratie te begrijpen door hun SQL-bron- en bestemmingslandschappen op schaal met geïntegreerd te beoordelen, zei hij. De hub bevat SKU-aanbevelingen en kostenramingen.

Updates voor Azure Cosmos DB

Microsoft gebruikt Ignite 2021 om updates aan te kondigen om zijn Azure Cosmos DB-databaseservice te integreren met Azure Synapse Link. Nu algemeen beschikbaar zijn Azure Synapse Link voor Azure Cosmos DB en Mongo v4.0 serverondersteuning in Azure Cosmos DB API voor MongoDB. Microsoft heeft in het voorjaar de openbare preview-fase van Azure Synapse Link voor Azure Cosmos DB bekendgemaakt. De tool maakt cloud-native en bijna realtime analyses mogelijk over de NoSQL-gegevens in Azure Cosmos DB, inclusief MongoDB. Het koppelen van Azure Cosmos DB aan Azure Synapse Analytics doorbreekt een barrière tussen online transactionele verwerking (OLTP) en online analytische verwerking (OLAP).

Mongo v4.0 serverondersteuning geeft gebruikers meer flexibiliteit om gegevens te verwerken en voor ontwikkelaars die MongoDB v4.0 gebruiken om te migreren naar Azure Cosmos DB. Nu in preview zijn Azure Cosmos DB Continuous Backup en Point in Time plus Cosmos DB role-based access control (RBAC). Gebruikers hebben vanaf elk punt in de afgelopen 30 dagen toegang tot doorlopende back-ups en herstelbare en herstelbare gegevens. RBAC biedt meer beveiliging voor Azure-gegevens. Gebruikers kunnen ook de identiteit bepalen die wordt gebruikt om databasebewerkingen uit te voeren door de informatie in diagnostische logboeken op te halen.

Azure Arc krijgt verbeteringen

Azure Arc – een reeks technologieën die bedoeld zijn om het beheer te vereenvoudigen, de ontwikkeling van apps te versnellen en consistente Azure-services te bieden – ontvangt updates om apps te helpen draaien in lokale datacenters, meerdere clouds en Edge-apparaten. Azure Arc-enabled machine learning is in preview, onthulde Microsoft. Gebruikers kunnen Azure Machine Learning inzetten om elk Kubernetes-cluster te targeten voor modeltraining – of het nu on-premise, in multi-cloud of edge computing is, aldus het bedrijf. Gebruikers kunnen de kosten verlagen en de operationele efficiëntie verhogen met hun bestaande Kubernetes-infrastructuurinvesteringen, terwijl datawetenschappers en ontwikkelaars modellen kunnen bouwen in Azure Machine Learning zonder Kubernetes te leren, zei Microsoft. En volgens Microsoft kunnen alle modellen, ongeacht waar ze zijn gebouwd, worden opgeslagen en gevolgd op een centrale locatie in Azure Machine Learning voor het delen, reproduceren en naleven van audits.

Kubernetes met Azure Arc heeft de preview-fase verlaten, volgens een blogpost van Arpan Shah, general manager voor Azure bij Microsoft. Gebruikers kunnen elk Kubernetes-cluster in datacenters, clouds en edge computing vanuit Azure verbinden, beheren en besturen, aldus Microsoft. Gebruikers kunnen Kubernetes-configuraties in alle clusters implementeren vanuit de Azure Portal en apps coderen en implementeren in elk Kubernetes-cluster met behulp van GitOps.

Nieuwe Azure Cognitive Search

Dezelfde mogelijkheden van de Bing-zoekmachine van Microsoft zijn in preview voor Azure Cognitive Search, een door AI aangedreven cloud-zoekservice voor de ontwikkeling van mobiele en webapps. Azure Cognitive Search heeft nu semantische zoekmogelijkheden voor organisaties om zoekresultaten te maken op basis van de intentie van de gebruiker in plaats van alleen ingevoerde trefwoorden, zei Kumar. De nieuwe zoekopdracht maakt gebruik van natuurlijke taalmodellen, conceptafstemming, zoeken naar synoniemen en andere technieken voor betere zoekresultaten. Gebruikers kunnen nu ook SharePoint-inhoud verkennen binnen Azure Cognitive Search.

Azure Automanage krijgt updates voor VM’s, Linux

De Azure Automanage-tool om klanten te helpen bij het automatiseren van virtuele machine-bewerkingen in Azure is mogelijk nog in preview, maar Microsoft heeft al enkele nieuwe mogelijkheden toegevoegd. De nieuwe mogelijkheden maken herstartloze beveiligingspatches mogelijk voor nieuwe Windows Server-VM’s, waardoor servers snel worden beschermd tegen kritieke bedreigingen. Azure Automanage is ook uitgebreid naar Linux, zei Microsoft.