Vanaf 1 april 2023 zal Microsoft de prijzen van cloud diensten wereldwijd harmoniseren met de Dollarkoers. Volgens Microsoft om een consistente prijs af te spiegelen bij klanten wereldwijd. Vanaf 1 april aanstaande betekent dit dat prijzen als volgt zullen worden verhoogd:

 • Engelse Pond: +9%
 • Deense Kroon, Euro en Noorse Kroon: +11%
 • Zweedse Kroon: +15%

Ook deelt Microsoft mee dat de prijzen vanaf nu twee keer per jaar zullen worden geëvalueerd om valutafluctuaties ten opzichte van de Dollar te bekijken. Dit kan volgens de techgigant ook inhouden dat prijzen voor cloud diensten verlaagd zouden kunnen worden.

The Microsoft Cloud continues to be priced competitively, and Microsoft remains deeply committed to the success of its customers and partners. We will continue to invest to enable customers to innovate, consolidate and eliminate operating costs, optimize business performance and efficiency and provide the foundation for a strong security strategy that customers around the world have come to rely on. staat te lezen op Microsoft Reporter.

 

Wat betekent deze Microsoft prijsverhoging concreet voor Eurolanden?

Op 1 april 2023 gaat Microsoft de prijzen van haar seat based licenties (zoals Microsoft 365, Dynamics etc.) met 11% verhogen, met als motivatie een wereldwijde uniforme pricing ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Microsoft licenties in maand commit gaan per 1 april 2023 dus met 11% omhoog, Microsoft licenties in jaar commit gaan per vernieuwingsdatum met 11% omhoog. Verder gaat Microsoft vanaf 1 april 2023 2x per jaar evalueren of de prijzen in de lokale valuta relatief gezien nog in verhouding staan tot de Amerikaanse Dollar. Vanzelfsprekend zullen lopende contracten gehonoreerd blijven worden, maar nieuwe licenties en licenties die verlengd moeten worden zijn vanaf 1 april dus 11% duurder.

Welke commerciële licentieprogramma’s worden beïnvloed?

 • Enterprise Agreement (Commercial, Government, and Enrollment for Education Solutions)
 • Microsoft Customer Agreement for enterprise (MCA-E) – Applies to seat-based offers
 • CSP with MCA applies to seat-based offers (Commercial, Government, and Education Solutions)
 • CSP legacy
 • Open Value (Commercial, Government, and Education Solutions)
 • Open Value Subscription (Commercial, Government, and Education Solutions)
 • Microsoft Products and Services Agreement (MPSA; Commercial, Government and Academic)
 • Microsoft Online Services Portal (MOSP)
 • MCA Online

 

Hoe worden ‘seat based’ aanbiedingen in CSP beïnvloed door deze prijsupdate?

Prijzen voor bestaande abonnementen cloud service aanbiedingen in verouderde CSP en nieuwe commerciële CSP zijn beschermd tijdens de looptijd van het abonnement tegen de oorspronkelijke factuurprijs.

 • Extra CSP-seats die worden toegevoegd aan een bestaand abonnement (abonnement actief vóór 1 april 2023) zullen op de oorspronkelijke factuurprijs worden afgerekend.
 • Aflopende of nieuwe abonnementen die op of na 1 april 2023 door een partner zijn gekocht, vallen onder de herziene prijslijst, inclusief de prijsaanpassing.
 • Aflopende of nieuwe abonnementen (gekocht op of na 1 april) vallen onder de herziene prijslijst.

 

Prijzen van Microsoft Azure

Bedrijven die Azure afrekenen in Euro’s zullen per 1 april 2023 een aanpassing van 11 procent voor ogen krijgen om beter aan te sluiten bij de prijzen van Azure in Amerikaanse dollars.

Dit is hoe deze wijziging van invloed is op Azure-klanten die in Euro kopen:

 • Enterprise Agreements (EA) of Enterprise Subscription Agreements (EAS), MPSA of Server and Cloud Enrollments (SCE)
 • Klanten of partners die Azure hebben gekocht binnen een EA-, EAS-, MPSA- of SCE-overeenkomst, hebben prijsbescherming voor de momenteel aangeboden Azure-services en ontvangen de laagste van de basisprijs of de nieuwe marktprijs. Een basisprijs is de prijs aan het begin van een Azure-overeenkomst of de prijs waartegen een nieuwe Azure-service algemeen beschikbaar werd gesteld. Als de nieuwe marktprijs hoger is dan de basisprijzen, kunnen klanten een verhoging zien tot maar niet boven hun basisprijzen. Nieuwe Azure-services worden geprijsd zoals vermeld op de dan geldende prijslijst.
 • In sommige gevallen is de overeenkomst waarin Azure is gekocht, verlopen en in deze gevallen wordt naar de overeenkomst verwezen als zijnde in “Verlengde voorwaarden”. Klanten of partners in Verlengde Voorwaarden hebben geen prijsbescherming en daarom gaat de procentuele verhoging in vanaf 1 april 2023.

Pay-as-you-go-abonnementen (MOSP/Web-Direct)

Klanten met het pay-as-you-go-model profiteren van de voordelen van geen minimale aankoopvereisten en flexibele prijzen. Voor deze klanten zullen de prijzen met ingang van 1 april 2023 stijgen. De prijzen voor klanten die Azure in euro kopen, zijn vergelijkbaar met de prijzen in Amerikaanse dollars zoals vermeld op Azure.com

Azure in Cloud Solution Provider-programma (CSP)

In CSP wordt de prijs voor de eindklant voor Azure-services bepaald door de kanaalpartner.

Azure in New Commerce

De prijzen van Azure New Commerce zijn in USD en worden niet beïnvloed door deze wijziging.