Microsoft heeft afgelopen week Windows 365 Cloud PC aangekondigd. Een cloudservice waarbij een complete werkplekervaring vanuit de cloud wordt geleverd. Met Windows 365 cloud PC komt de werkplek inclusief besturingssysteem (Windows 10 of Windows 11), applicaties, gegevens en instellingen naar al je persoonlijke en zakelijke apparaten. Daarmee luidt Microsoft een nieuwe manier van werken in, waarin werken op verschillende devices en locaties nog eenvoudiger en consistenter wordt.

Een krachtige, gepersonaliseerde, volledige Windows-ervaring in de cloud op elk apparaat

 

Uit recent onderzoek van Microsoft  Work Trend Index  bleek dat 73 procent van de werknemers wil dat ook na COVID flexibele werkopties op afstand behouden blijven. Tegelijkertijd zegt 67 procent van de ondervraagden dat ze ook meer persoonlijk  willen samenwerken. Dit creëert de hybride werkparadox, waardoor organisaties over de hele wereld worstelen hoe ze verbinding kunnen maken in een hybride wereld en werknemers toegang kunnen geven tot organisatorische middelen vanaf verschillende locaties, zoals huis, flexibele werkplekken en andere (klant)locaties.

De visie van Microsoft op Windows 365 Cloud PC is om een ​​complete en consistente Windows werkomgeving te bieden via de cloud en daarmee nieuwe en traditionele uitdagingen voor organisaties op te lossen. Dit nieuwe paradigma gaat niet alleen over het toestaan ​​en beveiligen van toegang op afstand. De gebruikerservaring is belangrijker dan ooit voor het aantrekken en behouden van talent, het verbeteren van de productiviteit en het waarborgen van veiligheid.

 

Gemak, consistentie en gebruikerservaring

 

De Cloud PC combineert het gemak van cloud en de mogelijkheden van de werkplekapparatuur om een ​​krachtige, eenvoudige en veilige volledige Windows 10 of Windows 11-ervaring te bieden. Hiermee kunnen mensen nog veiliger en gemakkelijker werken vanaf iedere locatie of elk apparaat. Windows 365 biedt een ‘instant-on opstartervaring’ waarmee gebruikers al hun gepersonaliseerde applicaties, tools, gegevens en instellingen vanuit de cloud kunnen streamen op elk apparaat, inclusief je Mac, iPad, Linux-apparaat en Android. De Windows-ervaring is consistent, ongeacht het apparaat. U kunt verder gaan waar u was gebleven, want de staat van uw Cloud PC blijft hetzelfde, ook als u van apparaat wisselt.

U kunt hetzelfde werk doen op een laptop in een hotelkamer, een tablet vanuit de auto tussen afspraken door, of uw desktop terwijl u op kantoor bent. Ook voor tijdelijke werknemers is Cloud PC een mooie aanwinst. Voor hen kunnen heel snel en eenvoudig accounts worden aangemaakt en weer uitgezet. Hierdoor kunnen organisaties snel en eenvoudig schalen voor drukke periodes zonder de ingewikkelde logistieke- en security-issues die komen kijken bij het uitgeven van hardware. Verder zijn bedrijven flexibeler in het uitrusten van gespecialiseerde werknemers in creatieve, analytische, technische of wetenschappelijke functies die meer rekenkracht en toegang tot kritieke applicaties nodig hebben.

Volgens Microsoft zal Cloud PC later dit jaar beschikbaar zijn.