Microsoft introduceert een nieuwe SIP Gateway-dienst waarmee organisaties hun bestaande SIP-telefoons geschikt kunnen maken voor Microsoft Teams. Na een testperiode van 9 maanden rolt Microsoft de SIP Gateway-dienst uit naar alle organisaties. Hiermee kan je oude telefoons of die van derde partijen Teams-compatibel maken. Microsoft ondersteunt toestellen van Cisco, Poly, Yealink en Audiocodes op dit ogenblik. Een volledige lijst met compatibele toestellen vind je hier.

Dankzij de SIP Gateway kan je op SIP-telefoons Teams-functies zoals inbellen in meetings gebruiken, zonder in te boeten aan alle andere handige belfunctionaliteiten van een traditionele SIP-telefoon. De enige vereiste is dat de Teams-gebruiker een telefoonnummer moet hebben met PTSN-bellen ingeschakeld.

Om de SIP Gateway te gebruiken, heb je een Teams-licentie nodig voor een telefoonsysteem. Een Microsoft 365 E5-licentievariant of een aparte licentie volstaat. Daarnaast moet de IT-admin PTSN inschakelen via Microsoft Teams Calling Plan, Direct Routing of Operator Connect.

De nieuwe dienst valt logischerwijs samen met de nieuwe Teams Phone with Calling Plan voor MKB. Microsoft combineert hiermee telefonie, vergaderingen, chat en samenwerking in één applicatie en dienst gericht op het MKB. Via het plan geven bedrijven hun werknemers toegang tot alle bovenstaande functies via een app die zowel op mobiele toestellen als op pc’s werkt. Teams Phone vervangt Business Voice, dat vanaf 1 maart 2022 niet meer te koop is.