Donderdag 24 juni aanstaande zal Microsoft de nieuwe generatie Windows presenteren. In een online-event dat live te volgen is op donderdag 24 juni om 17.00 uur onze tijd, zal Microsoft het vernieuwde besturingssysteem lanceren. Hoewel er nog geen officiële berichtgeving is dat er een nieuw besturingssysteem komt, liet CEO Satya Nadella in een eerder evenement weten binnenkort meer te vertellen over de volgende generatie van het OS. Hij noemde de nieuwe versie onlangs ‘het meest innovatieve en meest open platform voor het bouwen, verspreiden en uitbaten van apps’. Daarmee lijkt hij te verwijzen naar een update van de appwinkel Windows Store.

Verder wordt verwacht dat Microsoft significante visuele wijzigingen zal presenteren voor het nieuwe besturingssysteem. Microsoft lijkt in de uitnodiging voor het komende evenement al een vernieuwd Windows-logo te introduceren.

Er gaan al langer geluiden rond over ‘een project’ met de codenaam Sun Valley. Daarbij wordt gesproken over de gebruikersinterface en een omvangrijke aanpak van het ontwerp van Windows. Onder andere het ontwerp van het startmenu en de taakbalk zou een flinke facelift krijgen. De wijzigingen zouden volgens geruchten later dit jaar worden doorgevoerd in de 21H2-update van Windows 10.

Microsoft heeft al enkele uiterlijke kenmerken van Windows 10 aangepast. Zo introduceerde het bedrijf onlangs nieuwe systeemiconen. Er verschenen onlangs ook screenshots van een vernieuwd Actiecentrum en taakbalkmenu’s. Het bedrijf liet dit jaar daarnaast weten dat het de ontwikkeling van Windows 10X staakt, een versie van het OS voor apparaten met twee schermen. Functies van dat besturingssysteem zouden worden toegevoegd aan de reguliere versie van Windows 10.