Het vervolg

De vorige blog stopte op donderdagochtend midden in de opbouw van Village Dupart. Inmiddels is het vrijdagavond en is Village klaar, zijn de deelnemers binnen en geregistreerd. Belangrijk in deze Covid periode is dat iedereen ook een geldige QR code kon laten zien. Gelukkig heeft iedereen dat op orde, dus niets staat een groot feest morgen nog in de weg. Wij zijn er klaar voor en kunnen niet wachten…

Terug naar donderdagmiddag. Die middag hebben we besteed aan het verder opbouwen van Village. Rond 14.30 ben ik vertrokken naar Avignon om daar 2 deelnemers op te halen. Deze waren geland op Lyon om vervolgens met de trein richting Avignon te komen. Net zo makkelijk dat we die dan even ophalen. Die auto moet toch rijden 😊. In de tijd dat ik weg ben geweest is Johan aangekomen. Johan is 6 dagen geleden vertrokken vanuit Genemuiden om op de fiets naar Village Dupart te vertrekken. 6 dagen 1300km gefietst en dan zaterdag ook nog de berg op wandelen. Wat een prestatie van Johan en zijn broers die hem vanuit de camper hebben begeleid en verzorgd.

De dames en heren van Horeca & Toerisme college hadden weer heerlijk voor ons gekookt. We komen dankzij hun goede zorgen werkelijk niets tekort bij het ontbijt, lunch en het diner. Om 17.00 is de officiële opening van Village. Deze wordt gedaan door Gert Jan Pijl (Grondlegger van de Tour du ALS) en Gorrit Jan Blonk (Stichting ALS Nederland). De burgemeester van Malaucène is hierbij ook aanwezig. Hij is trots op wat wij neerzetten in zijn dorp en nodigt ons voor 2022 weer van harte uit om te komen. Die uitnodiging pakken we zeker aan, dat komt wel goed. Na mooie worden van welkom gaan we weer door met het voorbereiden voor zaterdag. Ik val tussendoor ook nog even in voor de verkoop van muntjes en tegen middernacht blijkt het aggregaat dringend diesel nodig te hebben. Dus hup de auto weer in om in verschillende etappes 80 liter diesel te halen. Daarmee komen we de nacht wel door. Ondertussen maken we nog even een vlog met Gorrit Jan Blonk voor de ICT-cup die door ICT-Waarborg wordt georganiseerd. Omdat hij hier niet persoonlijk bij kan zijn spreekt hij de sporters op dit evenement veel plezier toe en bedankt hij iedereen voor de inzet om geld op te halen tegen de spierziekte.

The day before

Vrijdag begint de dag weer vroeg. Om 7.30 ontbijten en dan hup weer door naar Avignon voor het ophalen van de 8 gehuurde pendelbussen. 2 jaar geleden duurde het uren voordat we de bussen meekregen dus waren we op alles voorbereid. Rond 8.45 uur waren we in Avignon en blijkbaar hadden de Franse medewerkers dit keer onze komst wel voorbereid en had iedereen 30 minuten later zijn bus. Dat leverde mooi wat extra tijd op voor ons. Terug op Village zijn we direct begonnen met het inrichten van de bussen. Magneetplaten, nummers en informatieposters er allemaal opgeplakt. Water in repen in de bus voor de deelnemers en natuurlijk de benodigde communicatiemiddelen. Nadat de bussen gereed waren gemaakt, zijn we met het team de berg op gegaan. We verkennen dan de route en punten van in- en uit stappen. Je moet je voorstellen dat het morgen heel druk op de berg zal zijn. Doordat er ook een ander evenement is verwachten we morgen zo’n 3.000 deelnemers op de berg. Het rijden tussen deze wandelaars, fietsers en het volgverkeer vraag onze aandacht en een goede voorbereiding. De berg blijft indrukwekkend om te zien. Op de top is het uitzicht adembenemend. We bepalen op verschillende punten wat we kunnen doen en hoe we gaan rijden. Uiteindelijk hebben we één doel, de toeschouwers omhoog en de deelnemers weer veilig naar beneden. Dat gaat ons zeker lukken.

Indrukwekkende momenten

Einde van de middag zijn we weer terug op Village en krijgen we een AED training van Rob Entjes van het Rode Kruis. Een aantal bussen is ingericht met een AED en wij weten nu ook hoe we die moeten gebruiken. Gelukkig is het in al die jaren nog nooit nodig geweest en dat houden we nu ook graag zo. Daarna moeten we natuurlijk weer eten 😊. Straks hebben we nog het laatste teamoverleg en dan is morgen de grootte dag. Ik heb vandaag al een aantal ALS patiënten zien aankomen en ook een aantal mogen spreken. Het blijft mooi om te zien hoe deze mensen in het leven staan en positief blijven. Het raakt me om de verhalen van deelnemers te horen waarom ze meedoen aan dit indrukwekkende evenement Iedereen heeft zo zijn persoonlijke verhalen en redenen om dit te doen, maar stuk voor stuk zijn het verdrietige verhalen. Dapper dat ze het doen. Het raakt me ook wanneer Bram voorbij komt. Bram heeft ALS en twee jonge lieve dochters. Die zitten bij hem op schoot in zijn scootmobiel. De toekomst met hun vader zal zeer onzeker zijn de komende periode, daar wil je niet te lang bij stilstaan. Dit is nou precies de reden waarom het zo ontzettend belangrijk is dat het onderzoek naar de bron en oplossing van ALS gevonden wordt. Daarom doen we dit!!! Samen trappen we ALS de wereld uit!!!

 

Mooie woorden van Gorrit-Jan, bestuurder stichting ALS Nederland

Morgen de mooiste dag van deze week. Wat een indrukken zullen dit weer worden. Jullie horen maandag van mij hoe dit is gegaan. Fijn weekend allemaal!

Matthijs de Grood

 

Naar deel III