Het is donderdag 24 november, de dag voor Black Friday. Maar 24 november is meer dan de ’the day before’, want vandaag is het nationale check je wachtwoorden dag. Is dat nodig? Wel volgens het Openbaar Ministerie, veilig interenetten, Direct Research, Tweakers en Tros Radar. Te veel mensen gebruiken nog te eenvoudige wachtwoorden, gebruiken 1 wachtwoord voor ongeveer alle logins en maken geen gebruik van tweetrapsverificatie. En dat maakt deze mensen kwetsbaar.

\Vele technische maatregelen ten spijt blijft security een menselijke aangelegenheid. Je bent zo veilig als de zwakste schakel. Daarom nog maar eens wat veiligheidtips op een rijtje:

  1. Stel MFA/tweetrapsverificatie in als dat mogelijk is.
  2. Kies een veilig wachtwoord
  3. Gebruik een wacthwoordmanager zoals bijvoorbeeld 1password
  4. Installer beveiligingssoftware tegen virussen en andere aanvallen
  5. Houd je systemen up-to-date
  6. Gebruike geen openbare wifi-netwerken
  7. Open niet zomaar bijlagen en bestanden van het internet
  8. Installeer alleen geautoriseerde software
  9. Controleer altijd goed het adres van websites om te zien of je daadwerkelijk op de juiste URL zit. Met name bij betalingen, het invoeren van persoonlijke (gevoelige) informatie en bankzaken
  10. Ga voorzichtig om met link in e-mails

 

Waarschijnlijk niets nieuws, maar wel even goed om op deze bijzondere dag bij stil te staan. Vooral ook in het mailgeweld van Black Friday waarin heel veel mensen massaal gaan shoppen, op onvoorstelbare aanbiedingen klikken en overal accounts aanmaken voor nieuwe aankopen.