Als Microsoft partner (CSP) bieden we veel maand- en jaarlicenties die op ieder willekeurig moment kunnen worden stopgezet. Daar gaat Microsoft in haar nieuwe model een stokje voor steken. Op 14 oktober lanceerde Microsoft de zogenaamde New Commerce Experience (NCE), een programma waarin wijzigingen worden doorgevoerd aan onder andere de volgende licenties:

  • Windows 10 E3/E5
  • Office 365 (alle abonnementen)
  • Enterprise Mobility + Security E3/E5
  • Microsoft 365 (alle abonnementen)
  • Windows 365
  • Power Platform
  • Dynamics 365
  • enz.

Abonnementen die na 10 maart 2022 worden afgesloten vallen automatisch onder dit nieuwe NCE-programma. Bestaande abonnementen worden vanaf 1 juli 2022 automatisch overgezet naar het NCE-programma. Hieronder treft u meer informatie aan over wat er gaat veranderen.

Commitment

Klanten kunnen kiezen voor een maandelijks, jaarlijks of driejaarlijks commitment. Op dit moment kan alleen bij Dynamics worden gekozen voor een 3-jaar commitment, maar Microsoft heeft al aangekondigd dit uit te breiden naar andere producten. In het NCE-programma zal een klant die een stabiel aantal gebruikers heeft normaal gesproken kiezen voor een jaarcommitment. Klanten die behoefte hebben aan flexibiliteit, vanwege bijvoorbeeld seizoen medewerkers, kiezen in het NCE-programma voor een mix van maandelijkse- en jaarlijkse commitment. Maandelijkse licenties zijn per maand op te zeggen, die flexibiliteit kost echter een premium van ongeveer 20%.

Het doel van de driejaarlijkse commitment is dat de prijs voor drie jaar is vastgesteld, zoals we dat bijvoorbeeld kennen uit de energiebranche. Op het moment dat een klant kiest voor een jaarcommitment, dan is de prijs voor een jaar vastgesteld. Licenties die voor een periode van een- of drie jaar worden afgenomen kunnen tussentijds niet meer opgezegd worden.

Facturen

Ook de facturatie is nieuw in het NCE-programma. Licenties worden per de eerste dag van de maand afgenomen, ongeacht de commitment periode. Wordt er halverwege de commitment periode eenzelfde licentie toegevoegd, dan wordt deze naar rato gefactureerd voor de dagen die in de commitment resteren. Het voordeel daarvan is dat alle licenties in de subscription dezelfde einddatum hebben, namelijk de laatste dag waarop de commitment afloopt.

Licenties die met een jaarlijkse commitment worden afgenomen, worden per jaar vooraf gefactureerd. Het is overigens ook mogelijk per maand te betalen, het maandbedrag wordt dan berekend door het jaarbedrag door 12 te delen… simpel!

Abonnementen

Abonnementen kunnen worden gemixt. Zo kunt u kiezen voor honderd Microsoft E3 abonnementen met een commitment van een jaar en 10 Microsoft E3 abonnementen met een commitment van een maand. Uiteraard kan dit weer gecombineerd worden met andere abonnementen (bijvoorbeeld Microsoft F3).

 

Meer informatie

Uiteraard zullen wij u de komende maanden op de hoogte houden van ontwikkelingen in dit programma en uitleggen wat dit precies voor uw omgeving betekent. Heeft u hier vragen over, laat het ons gerust weten.