Vanaf 31 maart 2024 krijgen alle Microsoft 365 gebruikers de nieuwe versie van Microsoft Teams. Op dit moment kunnen gebruikers nog kiezen tussen de nieuwe of de klassieke versie van Microsoft Teams.

De moderne Microsoft Teams

Microsoft liet in 2021 al weten dat Teams een nieuwe architectuur zou krijgen. In essentie heeft Microsoft Teams volledig opnieuw opgebouwd.

De oude versie draaide op Electron, de nieuwe op Edge WebView 2 als fundering. Het resultaat is een forse snelheidsverbetering op alle vlakken:

  • Installeert tot 3x sneller
  • Start tot 2x sneller op
  • Meetings bijwonen gaat dubbel zo snel
  • Wisselen tussen chats of kanalen gebeurt tot 1,7x sneller
  • Verbruikt vijftig procent minder geheugen
  • Heeft zeventig procent minder opslagcapaciteit nodig

Snel met meerdere accounts werken

Wie vaak met één of meerdere accounts in een Teams-omgeving moet werken, kent de frustraties van bereikbaar te blijven in alle omgevingen. De nieuwste Teams-update maakt komaf met het continu in- en uitloggen van accounts.

In de klassieke versie ben je actief ingelogd in elk van je accounts, zodat je overal bereikbaar bent. Je kan naadloos tussen accounts wisselen. Krijg je een chatbericht of een videocall op een ander account dan waarin je nu werkt? Met één druk op de knop wissel je sneller dan ooit.

Voor tal van mensen die met meerdere accounts worstelen, is dit met voorsprong de belangrijkste reden om met de nieuwe versie van Microsoft Teams te werken.

Microsoft Teams 2.0

Intune en security

IT-teams die Microsoft Intune gebruiken om applicaties (en bijhorende updates) uit te rollen naar laptops van werknemers, zullen blij zijn met de nieuwe Microsoft Teams. Intune ondersteunt de uitrol van MSIX-applicaties. Je kan die op de achtergrond verwijderen en installeren wanneer dat nodig is. Doordat de nieuwe versie lichter is, verlaagt het netwerkverbruik en de opslagruimte op de toestellen van werknemers. Dankzij de MSIX-verpakking wordt Teams automatisch beschermd door veiligheidsfuncties in Windows en ontvangt het automatisch de nieuwste app-versie met bijhorende veiligheidsupdates en bugfixes.

Aan de slag met de nieuwe versie van Microsoft Teams

Naast grondige vernieuwingen optimaliseert Microsoft kleine onderdelen binnen de interface om sneller te werken. Zo kan je meldingen verfijnder afstellen en kanalen beter organiseren. Een heel belangrijk voordeel is ook de integratie van Microsoft Copilot in Teams. Hiermee kan AI worden ingeschakeld om meetings of chats beter en overzichtelijker te maken met rapporten en automatische antwoorden. Alles van chatten tot de activiteitsfeed en (video)bellen zit in de upgrade van Microsoft Teams. PowerPoint Live is functioneel om te presenteren, net als de virtuele achtergronden wanneer je de webcam inschakelt. Teams en kanalen zijn operationeel, net als het dynamisch wisselen tussen meerdere Teams-accounts.

Bestanden kan je veel sneller dan in de vorige versie bekijken, downloaden en uploaden. Alle first party-applicaties zijn operationeel. Denk daarbij aan tools zoals Approvals of Tasks, maar ook Microsoft 365-toepassingen zoals Microsoft Viva.

 

Deel dit artikel met anderen