Bij een bedrijf dat niet te stoppen is, moet IT het altijd doen

 

CCT – of voluit Combined Cargo Terminals – is een bedrijf met een netwerk aan terminals die uitgegroeid is tot een spil in het web van internationale goederenstromen. Het bedrijf is gespecialiseerd in logistieke operaties en gevestigd in de haven van Moerdijk en langs de Gouwe in Alphen aan den Rijn. In Moerdijk beschikt CCT over 360.000 m2 terminal, 60.000 m2 warehousing, 1600 meter kade en 8 kranen voor containeroverslag. Met 60.000 m2 opslagcapaciteit is CCT Alphen een van de grootste binnenvaartterminals van Nederland. Per jaar worden tienduizenden containers verwerkt naar binnen- en buitenland.

Peter van Veelen CCT

Peter van Veelen, general manager CCT

We spreken op de locatie in Moerdijk met Peter van Veelen. Hij houdt zich vanuit de directie bezig met logistiek, commercie en regie op IT. “IT is voor ons onmisbaar. We verwerken per dag een groot aantal containers die allemaal een berg aan data met zich meebrengen. Op onze 36 hectare grote terminal vindt een groot aantal containerbewegingen plaats via schepen, vrachtverkeer en per trein. Iedere dag rijden hier tussen de 800 en 1200 vrachtwagens het terrein op en af. IT begint al bij het hek. Het aanmelden en identificeren van vervoerders en hun lading is een belangrijk proces dat nooit stil mag liggen”. CCT beschikt daarvoor over een OCR systeem (Optical Character Recognition) om de processen volledig te automatiseren. Maar er is natuurlijk veel meer. Zo is er terreinbewaking met CCTV, welke onder andere koppelingen heeft met de slimme hekwerken, een Terminal Management Systeem, Terminal automatisering, een Gate Systeem, een Warehouse Management Systeem en natuurlijk zijn er nog diverse applicaties om mee te factureren en om interne processen mee te managen. Naast al deze core bedrijfssystemen beschikt het bedrijf voor het kantoorpersoneel over kantoorautomatisering.

 

Datamanagement

“Alle data met betrekking tot goederenstromen worden nauwlettend verwerkt en geadministreerd in onze systemen, die via verschillende standaarden gekoppeld zijn. Daarnaast werken we ook met diverse partners, zoals de douane en transporteurs, waardoor we ook koppelingen met externe systemen hebben. Om al deze data en processen goed te verwerken beschikken we over een hoogbeschikbare en snelle IT-omgeving” vertelt Peter.

“We waren daarbij zo onder de indruk van de aanpak en manier van communiceren dat we besloten met Lemontree ook de toekomst in te gaan”

 

Stabiliteit, snelheid en veiligheid

In 2020 ontstond de behoefte bij CCT om IT eens flink onder de loep te leggen. Men was niet overtuigd van de stabiliteit en betrouwbaarheid van IT en om die reden werd besloten een audit te laten doen op de omgeving. Omdat een van de directieleden een langdurige en goede relatie met Lemontree had werd deze partij gevraagd een onderbouwde mening te geven over de status en toekomst van het IT-landschap van het bedrijf. In een IT-masterplan werden de verbeterpunten en roadmap gepresenteerd. “We waren daarbij zo onder de indruk van de aanpak en manier van communiceren dat we besloten met Lemontree ook de toekomst in te gaan” zegt van Veelen. In het rapport bleek dat het netwerk, security en de basis van een snel en hoogbeschikbare omgeving een flinke update konden gebruiken die de performance, betrouwbaarheid en veiligheid van systemen een enorme boost zouden geven. “We zijn erg blij dat we de keuze toen hebben gemaakt om deze reis samen met Lemontree te maken. Ons netwerk is nu heel genuanceerd inzichtelijk, de applicaties draaien snel en heel belangrijk onze gebruikers waarderen IT veel positiever” zegt Peter.

 

Hyperconverged IT in combinatie met Microsoft365

Voor de basis van alle bedrijfsapplicaties zijn in Moerdijk en Alphen aan den Rijn HPE SimpliVity nodes geplaatst. Deze vormen de snelle en stabiele basis om de volledige IT van CCT aan gebruikers aan te bieden. “We hebben er vanwege snelheid heel bewust voor gekozen om onze IT niet vanuit public cloud platformen aan te bieden, maar gebruik te maken van IT vanuit onze eigen locaties. Samen met Lemontree hebben we toen de keuze gemaakt voor HPE SimpliVity, vanwege de hoge performance en de mogelijkheid om de vestigingen in Moerdijk en Alphen met elkaar te verbinden en er zo voor te zorgen dat als er iets is op een locatie de andere locatie dit opvangt. Met een snelle verbinding tussen Moerdijk en Alphen hebben we een uitstekende performance van de systemen. Daarnaast hebben we het securitybeleid aangescherpt en genormaliseerd. Dat betekent dat we op netwerkgebied en op de werkplekken diverse maatregelen hebben doorgevoerd die de omgeving nog beter bestand maken tegen ongewenst gedrag en cybercriminelen. Op dit moment loopt ook nog een project om het securitybeleid ook naar de toekomst toe op het hoogste niveau te houden” aldus van Veelen.

Op de basis van HPE SimpliVity draaien dus de core processen en applicaties voor de twee terminallocaties van CCT. Daarnaast heeft het bedrijf nog Microsoft 365 voor kantoorautomatisering. Hierin zijn via PowerBI koppelingen gemaakt met systemen om het management te voorzien van mooie en sprekende dashboards.

 

De samenwerking tussen CCT en Lemontree

Voor een goede werking van de systemen heeft CCT het beheer op de infrastructuur, het netwerk en de werkplekken uitbesteed aan Lemontree. Bij vragen of incidenten kunnen de medewerkers van CCT bellen met de skilled helpdesk van Lemontree. Rapportages, lopende zaken en de roadmap worden besproken met de servicemanager en er vindt strategisch overleg plaats tussen de directie van CCT en managing consultant en directie van Lemontree.

“Er is wederzijds vertrouwen en we kunnen erg goed en op een leuke manier schakelen met Lemontree. Gezamenlijk hebben we de IT-omgeving de afgelopen jaren enorm verbeterd met name op het vlak van security, performance en beschikbaarheid. Maar minstens zo belangrijk is dat we volop vertrouwen hebben in onze IT-systemen, waardoor we onze bedrijfsambities om verder te groeien ondersteund zien. En dat leveranciers en klanten sneller kunnen laden en lossen en het kantoorpersoneel IT als veel beter ervaart is een kers op de taart” sluit van Veelen af.

 

Bij een bedrijf dat niet te stoppen is, moet IT het altijd doen.

,
Vaardigheden

, , , , , , , , ,

Gepubliceerd op

23 oktober 2023