Yakult Nederland en IT bij Lemontree

Yakult – een klein flesje, met een grote missie

 

Yakult Honsha werd opgericht in 1955 en is nu een wereldwijd bedrijf dat vooral bekend staat om de kleine flesjes Yakult.

Yakult heeft de ambitie om bij te dragen aan een goede gezondheid. Al sinds 1935 maakt het bedrijf het bekende kleine flesje met de wereldberoemde L. casei Shirota bacteriën. Vernoemd naar de oprichter Dr. Shirota, die vond dat fysieke en mentale gezondheid beschikbaar moet zijn voor iedereen. De bacteriën die zich in de Yakult zuiveldrank bevinden, bereiken de darmen levend. Inmiddels drinken 40 miljoen mensen in 40 landen en regio’s het gefermenteerde zuiveldrankje. Yakult telt ongeveer 250 wetenschappers die zich vanuit Japan en Gent dagelijks bezighouden met onderzoek en innovatie.

 

Yakult Europa NederlandYakult in Europa

In 1994 werd Yakult voor het eerst in Europa geproduceerd. Sinds die tijd staat de productielocatie voor Europa in Almere. De wetenschappelijke afdeling van Yakult in Europe bestaat uit diëtisten en wetenschappers. Zij zijn betrokken bij onderzoeken in Europa, werken samen en delen kennis met professionals op het gebied van probiotica, microbiota en de rol van de darmen.

 

Pionierende rol van IT

Bij Yakult in Europe werken ongeveer 200 mensen, waarvan veertig op kantoor, tachtig in de fabriek en nog eens tachtig in de operationele organisatie op kantoren in diverse Europese landen. Vanuit de behoefte om de IT organisatie meer te richten op regie, dienstverlening en functionaliteit, besloot Yakult Europe medio 2014, als één van de eerste organisaties, hyperconverged IT van SimpliVity. Hoge beschikbaarheid en native back-up waren daarin belangrijk, maar de besparingen op de beheerlasten gaven de doorslag. Daarnaast was de gehele business case zeer gunstig. Een mooie start van de samenwerking met Lemontree, die deze infrastructuur implementeerde en in beheer nam.

Volledig naar de cloud

Maaike Vergouw

Maaike Vergouw – 
Information Systems Manager bij Yakult Europe B.V.

Inmiddels is Yakult ver gevorderd met de transitie naar een ‘Microsoft first and cloud first’ omgeving. “We zijn ‘early adaptors’ en staan altijd open voor nieuwe technische ontwikkelingen van vertrouwde partners, als dit toegevoegde waarde biedt voor de organisatie.” vertelt Maaike Vergouw, sinds 4 jaar IT-manager bij Yakult in Almere. “We zijn op dit moment in de laatste fase om onze complete kantoor automatisering over te brengen naar de cloud: Microsoft 365, Dynamics 365 FO, Azure en een volledige cloud gebaseerd netwerk van CATO inclusief netwerk security.” vertelt ze enthousiast. “Binnenkort zijn alle operationele kantoren in Europa serverloos en aangesloten op één Yakult netwerk in Europa. Een flinke besparing, niet alleen in kosten, maar ook om de werkdruk op de IT afdeling te verlagen.”

 

Veilige end-points

Naast de overstap naar de cloud, is samen met Lemontree ook het end-point beheer gemoderniseerd. Met Microsoft Endpoint Manager, Autopilot en Chocolatey blijven de endpoints up to date en veilig. Verder gebruikt Yakult Windows Defender ATP, om meer inzicht te hebben in cyber risico’s en beter bestand te zijn tegen aanvallen. “Door deze moderniseringsslag werken we preventiever en minder ad-hoc dan voorheen. We ervaren hierdoor minder problemen en kunnen veiliger werken.” vertelt Maaike.

 

Goede samenwerking

De overgang van een serveromgeving naar een volledige cloudomgeving is best een ingrijpend en complex traject. Toch spreekt Maaike van een soepele overgang: “Lemontree is opvallend anders dan veel andere partijen. Door standaardisatie, communicatie en goed voorwerk leveren ze een constante hoogwaardige kwaliteit. Ze zijn betrokken bij de architectuur, de endpoints, servers, netwerk en de regie van onze omgeving. Wat ontzettend fijn is, is dat Lemontree goed samenwerkt met gespecialiseerde partners op andere gebieden. Wij ervaren dat Lemontree altijd klaarstaat en dat we op ze kunnen bouwen. En dat geeft ons rust in de organisatie.”

 

Betrouwbaar en preventief

Het IT team van Yakult bestaat naast Maaike, die zelf ook regieverantwoordelijk is voor Microsoft Office 365 en Dynamics 365 FO, uit een werkplekbeheerder en een infrabeheerder/architect. “Voor Yakult is het belangrijk dat we vooruitstrevend werken op basis van overzicht, betrouwbaarheid en preventie. Zo kunnen we problemen voor blijven. Daarbij is een goede samenwerking, waarin we op onze partners kunnen bouwen, heel belangrijk. De rust die we daarmee creëren kunnen we gebruiken om de kwaliteit van IT te borgen en te blijven innoveren”.

 

Meer over Yakult

Bekijk de rijke geschiedenis van Yakult in deze video:

 

Ervaar het productieproces van Yakult in deze video:

 

 

Yakult

Vaardigheden

Gepubliceerd op

31 augustus 2022