De onlangs uitgebrachte Microsoft Windows 365-service en Azure Virtual Desktop (AVD) zijn beide Desktop-as-a-Service-oplossingen van Microsoft. Maar er zijn belangrijke verschillen tussen beide werkplekoplossingen. In dit artikel gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen de diensten. We vergelijken AVD en Windows 365 op vijf primaire onderdelen.
De belangrijkste kenmerken van Windows 365 zijn:
- 2 edities, Windows 365 Business en Windows 365 Enterprise
- 1-op-1 relatie met gebruiker (dus geen multi-session of noodzaak voor FSLogix)
- Vast bedrag per maand
- Keuze uit fixed hoeveelheid resources
Een mooi beslissingsschema om te kiezen tussen Winkdows 365 en Azure Virtual Desktop maakte Nerdio hier.
Technische architectuur
Onder de motorkap maken zowel AVD als Windows 365 gebruik van een vergelijkbare set Microsoft-cloudtechnologieën. Technisch gezien is Windows 365 gebouwd bovenop bestaande AVD-componenten, maar heeft het een ander transactiemodel (vaste prijs versus op verbruik gebaseerd). Er zijn twee versies van cloud-pc’s: Enterprise en Business. Enterprise cloud-pc’s zijn ontworpen voor organisaties die hebben geïnvesteerd in Microsoft Endpoint Manager en dit krachtige platform gebruiken om hun bestaande, fysieke Windows 10-desktops te beheren. Voor zakelijke cloud-pc’s is een Intune-licentie vereist voor elke gebruiker aan wie een cloud-pc M365-SKU is toegewezen.
Zakelijke cloud-pc’s zijn ontworpen voor individuele gebruikers en zeer kleine bedrijven. Zij kunnen nu naar eigen keuze hardware aanschaffen en naar Microsoft gaan om zich abonneren op een nieuwe cloud-pc om deze binnen een uur klaar voor gebruik hebben. Zakelijke cloud-pc’s hebben geen Intune-licentie nodig en worden volledig door de gebruiker beheerd, vergelijkbaar met een zelfstandige fysieke pc.
IT-beheerderservaring
De ervaring voor IT-beheerders varieert sterk tussen Windows 365 en Azure Virtual Desktop. AVD is sterk afhankelijk van Azure-beheerconcepten en biedt maximale flexibiliteit, terwijl Windows 365 erop gericht is het beheer te vereenvoudigen door het (bijna) identiek te maken aan het beheer van bestaande fysieke desktopactiva en door gebruik te maken van dezelfde set Microsoft-tools om fysieke en virtuele pc’s te beheren.
Eindgebruikerservaring
De eindgebruikerservaring is bijna identiek in Windows 365 en AVD. Gebruikers maken verbinding met zowel AVD-sessies als cloud-pc’s met dezelfde client-app, die beschikbaar is voor Windows, MacOS, iOS, Android en als HTML-client.
Windows 365 is gebouwd bovenop Microsoft Azure Virtual Desktop en zal bekend zijn bij mensen met AVD-ervaring. Wanneer een gebruiker verbinding maakt met een cloud-pc, verifieert een gebruiker zich bij Azure AD met behulp van de AVD-client.
Door gebruik te maken van dezelfde infrastructuur als bij AVD, kunnen gebruikers profiteren van een uniforme ervaring in Windows 365 en Azure Virtual Desktop. Beheerders kunnen de bronnen beheren die zichtbaar zijn voor individuele eindgebruikers en de gebruiker ziet alles in één overzicht vanuit dezelfde app. De authenticatie en multi-factor-ervaring zijn ook hetzelfde.
Licentie- en infrastructuurkosten
Windows 10 Enterprise
Azure Virtual Desktop vereist dat de gebruiker die verbinding maakt met een AVD-sessie een toegewezen Windows 10 Enterprise-abonnementslicentie heeft. Windows 10 Enterprise kan worden gekocht als een zelfstandig abonnement (bijv. Windows 10 Ent E3/E5/VDA) of worden opgenomen als onderdeel van een Windows 365 suite-abonnement (bijv. M365 E3/E5 en Business Premium). Deze Windows-abonnementslicentie omvat de gebruiksrechten van het AVD-besturingsvlak en geeft de gebruiker het recht om verbinding te maken met Windows 10-desktops die worden gehost in Azure. Alle andere kosten maken deel uit van het gebruik van de Azure-infrastructuur (bijvoorbeeld rekenkracht, opslag, netwerken).
Zowel Enterprise als Business Windows 365 cloud-pc’s vereisen een Windows 10 Enterprise-abonnement, net als AVD-desktops. De kosten worden echter niet berekend op basis van gebruik van Azure-resources, maar als een M365-licentie-SKU.
Rekenkracht en opslag
De kosten van de Azure Virtual Desktop-infrastructuur zijn gebaseerd op het Azure-verbruik. Dit omvat de compute kosten van het uitvoeren van AVD-sessiehost-VM’s, de kosten van besturingssysteemschijven en het gebruik van Azure Files voor FSLogix-opslag. Alle kosten zijn gebaseerd op werkelijk gebruik. Als een virtuele machine is uitgeschakeld, zijn er geen compute kosten. Windows 365-cloud-pc’s worden niet aangeschaft als op Azure-gebruik gebaseerde infrastructuur. In plaats daarvan worden ze als licentie gekocht via Windows 365. Elke cloud-pc-licentie biedt de gebruiker een bepaalde hoeveelheid rekenkracht, RAM en opslagcapaciteit. Bij algemene beschikbaarheid zijn er 12 cloud-pc’s, variërend van 1 vCPU tot 8 vCPU’s, 2 GB tot 32 GB RAM en 64 GB tot 512 GB opslagruimte.
Netwerken
Azure Virtual Desktop-netwerkkosten worden gemaakt op het Azure-abonnementsniveau waar de host-VM’s van de sessie worden uitgevoerd. Deze kosten omvatten doorgaans bandbreedte voor uitgaand verkeer, NAT-gateway, VPN’s en firewalls.Enterprise cloud-pc’s vereisen dat de klant een netwerkinfrastructuur levert binnen een door de klant beheerd Azure-abonnement. Daarom zijn alle netwerkkosten hetzelfde als bij AVD. Zakelijke cloud-pc’s maken geen gebruik van een door de klant beheerd Azure-netwerk. Daarom worden alle netwerkgerelateerde kosten gemaakt door Microsoft en zijn inbegrepen in de maandelijkse cloud-pc-licentie.
Intune
Intune kan optioneel worden gebruikt om Azure Virtual Desktop-sessiehosts te beheren. Intune is echter niet vereist voor een AVD-implementatie en de meeste omgevingen worden beheerd via images. Voor zakelijke cloud-pc’s is een Intune-licentie vereist. Aangezien Intune de beheerinterface is voor deze cloud-pc’s, moet de Azure AD-tenant een Intune-licentie hebben en moet elke gebruiker die is toegewezen aan een Enterprise-cloud-pc een Intune-licentie hebben toegewezen. Intune-licenties kunnen standalone worden gekocht of als onderdeel van een Windows 365-pakket zoals E3/E5 en Business Premium. Zakelijke cloud-pc’s worden niet beheerd via MEM en hebben daarom geen Intune-licentie nodig.
Windows 365-apps (Office)
Azure Virtual Desktop vereist een abonnement op Windows 365-apps met het Shared Computer Activation rechten. Windows 365 cloud-pc’s zijn speciale VM’s en vereisen daarom geen Shared Computer Activation. Elk abonnement op Windows 365 is voldoende.
Licentiekosten voor Windows 365 Cloud PC vergeleken met AVD Azure-verbruik
Er zijn verschillende overwegingen die een rol spelen bij het kiezen van de juiste virtuele desktoptechnologie voor uw organisatie. Microsoft biedt klanten ruime keuze en sluit zo goed aan op beheertools, bestaande licenties en Azure-expertise. Belangrijk om te weten is dat Windows 365-licenties tegen een vaste prijs worden geleverd en AVD op basis van Azure verbruik. Uiteraard helpen we graag bij het maken van de businesscase die het beste bij uw organisatie past.
Nerdio maakte een mooi overzicht waarin Windows 365 en Azure Virtual Desktop worden vergeleken: