De marketingafdeling van Microsoft heeft goed nagedacht over de branding van haar AI-integratie in de verschillende oplossingen van Mcrosoft. Door deze integratie overal “Copilot” te noemen weten we meteen waar het om gaat. Maar wist jij dat er verschillende versies van CoPilot zijn met ieder zijn eigen pricing?

 

Copilot, Copilot pro en Copilot for Microsoft 365

Zo is er de gratis Copilot, voor individuen, welke gebaseerd is op standaard ChatGPT-4. De betaalde versie (Copilot Pro) welke geintegreerd is in Office tools als Word, Excel en PowerPoint. En de Copilot for Microsoft 365 versie die ook zijn werk doet in Teams, gebaseerd is op data uit Graph, enterprise security biedt en de Copilot studio bevat. Schematisch ziet dat er als volgt uit:

Nog meer versies van Copilot

Naast bovengenoemde versies zijn er ook nog Security Copilot, Copilot in Windows en Copilot in Microsoft Bing. Microsoft Security Copilot is een AI-aangedreven tool voor beveiligingsanalyse waarmee analisten snel op bedreigingen kunnen reageren, signalen op machinesnelheid kunnen verwerken en de risicoblootstelling binnen enkele minuten kunnen beoordelen. Windows biedt gecentraliseerde AI-ondersteuning. Samen met Microsoft Copilot (voorheen Bing Chat) helpt Copilot in Windows om antwoorden en inspiratie te krijgen van het hele internet, ondersteunt het creativiteit en samenwerking en helpt het gebruikers om zich te concentreren op de taken. En uiteraard zijn er de Copilot assistenten in Edge en Bing die helpen om zoekresultaten te verbeteren.

Als we kijken naar de prijslijsten van Copilot komen we vervolgens ook nog Microsoft Copilot for Sales (Euro 561,60), Microsoft Copilot for Service (Euro 561,60), Copilot for Development (GitHub Copilot) en Microsoft Copilot Studio (Euro 2246,40) tegen. Deze prijzen zijn per jaar, omdat Copilot geen maandlicenties heeft. Met Copilot sales kunnen commerciele taken worden vereenvoudigd door gebruik te maken van AI assistenten die voorbeeldmails kunnen maken en afspraken kunnen plannen vanuit CRM platformen en Microsoft Graph. En zo is er dan ook een versie voor Services, waarmee contact centers cases sneller kunnen oplossen door gebruik te maken van AI. Met Copilot for Development kunnen ontwikkelaars met behulp van AI individueel of in teams gebruik maken van een ontwikkelplatform. En dan is er Microsoft Copilot Studio waarmee eigen AI ervaringen kunnen worden gebouwd. Denk daarbij aan klant- en medewerkerservaringen zoals automatische workflows, conversaties, persoonlijke interacties en analyses van data.

 

Machtigingen en voorkomen van ongewenste toegang tot data

In Copilot voor Microsoft 365 wordt gebruik gemaakt van de opgeslagen data in Microsoft 365. Dit uiteraard wel in samenhang met de machtigingen van de gebruiker. Iemand kan dus gebruik maken van de voor hem/haar beschikbare data op basis van de toegewezen rechten binnen de omgeving. In de praktijk blijkt dikwijls dat gebruikers zogenaamde ‘over shared rechten’ hebben waardoor ze zonder het zelf te weten meer machtigingen hebben dan ze wisten. Hierdoor ontstaat het risico met Copilot voor Microsoft 365 dat gebruikers inzicht krijgen in data waartoe ze eigenlijk geen machtigingen hebben. Daarom is het belangrijk om volgens een gestructureerd (change) proces machtigingen in te richten op data.

Ook Nederlands ondersteund

Op dit moment biedt Microsoft ondersteuning  voor Chinees, Italiaans, Engels, Japans, Frans, Portugees, Duits en Spaans. Hier zullen deze en volgende maand nog eens 17 talen aan worden toegevoegd, waaronder Nederlands. In maart en april begint Microsoft met de uitrol van Arabisch, Traditioneel Chinees, Tsjechisch, Deens, Nederlands, Fins, Hebreeuws, Hongaars, Koreaans, Noors, Pools, Portugees (Portugal), Russisch, Zweeds, Thais, Turks en Oekraïens. Copilot wordt al ondersteund in de volgende talen: Engels (VS, GB, AU, CA, IN), Spaans (ES, MX), Japans, Frans (FR, CA), Duits, Portugees (BR), Italiaans en Vereenvoudigd Chinees.

Deel dit artikel met anderen