Microsoft Nederland heeft Vita Shanna Bosmans benoemd tot Chief Hybrid Officer (CHO). Een geheel nieuwe functie die dient om de verandering naar de hybride manier van werken binnen Microsoft een boost te geven. Bosmans gaat zich richten op de organisatie van Microsoft in Nederland, maar zal ook klanten helpen bij het moderniseren van werken op verschillende plekken en tijden.
Belangrijk onderwerp bij het zogenaamde hybride werken is het doorbreken van bestaande gedragspatronen op de werkvloer.
De organisatiecultuur moet flink veranderen. ‘We zijn niet meer dezelfde mensen die begin 2020 naar huis werden gestuurd na de uitbraak van de pandemie’, zegt Vita Shanna. ‘De afgelopen twee jaar is de manier waarop we werk definiëren als onderdeel van ons leven drastisch veranderd.’ Toch ziet ze collega’s in oude werkgewoonten terugvallen nu de beperkingen opgedoekt zijn. ‘Dit komt zowel door de werknemers zelf als door de verwachtingen vanuit de organisatie, die teruggrijpt naar gewoontes uit het verleden. Ik zie het als mijn taak dit gedrag ter discussie te stellen en een cultuurverandering teweeg te brengen.’
Microsoft is reeds gestart met een cultuurverandering die zich richt op drie gebieden: people, places en process. Bij ‘people’ gaat het om ‘asynchroon werken’ waarbij technologie het mogelijk maakt samen te werken zonder tegelijkertijd in dezelfde ruimte of online-meeting te hoeven zijn. Daarbij ligt de focus op het verbeteren van de harmonie tussen werk en privé. Bij ‘places’ zijn de kantoorruimtes ‘sociale ontmoetingsplekken’ voor fysieke bijeenkomsten geworden. Daarnaast worden vergaderzalen geschikt gemaakt voor hybride meetings. Bij ’process’ gaat het om het creëren van handvatten die managers helpt om werknemers te managen, te coachen en in staat te stellen om gebruik te maken van flexibiliteit in hun werk.
Uit Microsofts ‘Work Trend Index-onderzoek 2022‘ blijkt dat iets meer dan een derde van de Nederlandse werknemers die momenteel hybride werken, het komende jaar volledig op afstand wil werken, maar dat managers zich niet gesterkt voelen om teamnormen te creëren om dit te faciliteren. Circa twee derde van de managers in Nederland zou willen dat ze meer konden doen om verandering voor hun team te realiseren, maar heeft niet de invloed of de middelen. Bovendien geeft bijna zestig procent an de managers aan dat het management ‘out of touch’ is met de werkvloer. Nog geen kwart van de werkgevers heeft teamafspraken gemaakt over wanneer, hoe en waarom het personeel naar kantoor gaat.