Het opslaan van inloggegevens in de browser vormt een groot beveiligingsrisico voor particulieren en bedrijven. Zo blijkt uit een recent voorbeeld dat de VPN inloggegevens van een medewerker werd gestolen door een RedLine Malware ‘gebruiker’ die de informatie drie maanden later gebruikte om het bedrijfsnetwerk te hacken. Ondanks dat er op de geïnfecteerde computer malware software was geïnstalleerd werd de aanval niet gedetecteerd en kon deze dus niet voorkomen worden.
RedLine malware
RedLine-malware is gericht op het stelen van informatie uit populaire webbrowsers zoals Chrome, Edge en Opera. Deze malware toont aan dat het opslaan van wachtwoorden in browser een bijzonder slecht idee is. Voor ongeveer 200 dollar kan deze malware worden aangeschaft op forums en kan deze software worden ingezet zonder veel technische kennis en inspanning. De malware richt zich op het ‘Login Data’-bestand dat te vinden is in alle Chromium-gebaseerde webbrowsers en is een SQLite-database waarin gebruikersnamen en wachtwoorden worden opgeslagen. Zeer zorgelijk is de stijgende populariteit van bijvoorbeeld ‘2easy’ darkweb marktplaats, waar de helft van alle verkochte data werd gestolen met behulp van deze RedLine malware.
Hoewel de wachtwoordarchieven in de browser zijn versleuteld, kan malware deze informatie decoderen zolang ze maar is ingelogd als dezelfde gebruiker. Aangezien RedLine wordt uitgevoerd als de geïnfecteerde gebruiker, kan het de wachtwoorden uit hun browserprofiel halen.
Hoe dan wel omgaan met wachtwoorden?
Hoewel het verleidelijk is en handig lijkt om inloggegevens in de webbrowser op te slaan, is dit erg riskant. Zelfs als er geen malware infecties op de computer staan. Door dit te doen, kan een lokale of externe actor met toegang tot uw machine binnen enkele minuten al uw wachtwoorden stelen. In plaats daarvan is het het beste om een speciale wachtwoordbeheerder te gebruiken die alles opslaat in een gecodeerde kluis en het hoofdwachtwoord vraagt om het te ontgrendelen. Voorbeelden hiervan zijn 1Password, Keeper, Roboform en Nordpass. Bovendien moet u specifieke regels configureren voor gevoelige websites, zoals portals voor e-banking of webpagina’s met bedrijfsactiva, waarvoor handmatige invoer van referenties vereist is.
Gebruik voor zover mogelijk altijd multi-factor authenticatie, aangezien deze extra stap u kan behoeden voor accountovername-incidenten, zelfs als uw inloggegevens zijn gecompromitteerd.