Door de flinke stijging in verkoop van laptops, tablets en televisies (mede veroorzaakt door Corona), is er een enorme vraag naar chips. Door onderbrekingen in de productie en verscheping is de vraag stukken groter dan de levermogelijkheden. Autofabrikanten hebben al flink last van chiptekorten. En nu volgen ook tv-productenten en andere electronicafabrikanten. Dit leidt tot hogere prijzen voor hardware. Om die reden adviseren wij u om geplande hardware investeringen nu te doen en niet te hopen op korte termijn prijsverlagingen.
De Taiwanese producent Asus waarschuwde in maart al gewaarschuwd voor prijsstijgingen van computercomponenten, zoals grafische kaarten en moederborden. Daarmee dreigen weer hogere prijzen voor apparaten met chips erin. Na auto’s, waarvan sommige modellen nu bepaalde functies moeten missen, zijn televisietoestellen aan de beurt om gevolgen van het chiptekort te ondergaan.
Flinke prijsstijgingen
De prijzen voor grotere tv’s zijn de afgelopen maanden in de Verenigde Staten sterk gestegen. Marktonderzoeker NPD meldt prijsstijgingen van wel 30%, in vergelijking met afgelopen zomer, zo schrijft Ars Technica. Deze hogere prijzen zijn een direct gevolg van het huidige, wereldwijde tekort aan chips. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voordat andere producten volgen; met schaarste of ook met prijsstijgingen.
In het geval van tv’s gaat het om relatief basale elektronica, die wordt gemaakt in relatief oudere fabrieken. Deze elektronica doet echter wel dienst in een veelvoud aan apparaten met een scherm. Bovendien hebben chipproducenten zich qua investeringen meer gericht op geavanceerde productiefaciliteiten, voor modernere chips, waardoor fabricage van basale elektronica niet valt op te schalen, aldus Ars Technica.
Bron: AG Connect