De op 31 maart ontdekte Spring4Shell kwetsbaarheid wordt vooral in Europa grootschalig misbruikt. Zo blijkt uit een rapport van Check Point. Er is een ernstige kwetsbaarheid ontdekt in Spring Core Framework. Deze kwetsbaarheid is bekend onder de naam “Spring4Shell”. Inmiddels heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) een publieke GitHub-pagina Spring4Shell geopend. In deze samenwerkomgeving wordt een actueel overzicht bijgehouden van de software en applicaties waarvan bekend is dat ze ontwikkeld zijn met behulp van Spring Framework java. Er wordt gelogd in hoeverre de kwetsbaarheid aanwezig is. Ook wordt op deze centrale plek bijgehouden wanneer en of updates beschikbaar zijn. Bedrijven worden uitgenodigd om dit overzicht van applicaties aan te vullen.

 

De software die wij gebruiken voor onze dienstverlening is vooralsnog niet kwetsbaar. Uiteraard wordt dit strak gemonitoord. We zijn in nauw gesprek met leveranciers die mogelijk Java gebruiken om risico’s van aanvallen te voorkomen. aldus Chris Ketting CTO bij Lemontree

Wat is het probleem bij Spring4Shell?

Spring Core Framework is een verzameling van Java-bibliotheken die kunnen worden gebruikt in softwareprogramma’s die in de computertaal Java zijn geschreven. Spring Core is ingebakken in veel Java-software. De kwetsbaarheid maakt het mogelijk dat een kwaadwillende – zonder dat daar authenticatie voor nodig is – in bepaalde omstandigheden willekeurige code kan uitvoeren en zo toegang kan krijgen tot het programma/applicatie en de informatie in dat programma/applicatie.

In de eerste vier dagen na het bekend worden van de Spring4Shell-kwetsbaarheid, CVE -2022-22965, blijkt al één op de zes getroffen bedrijven doelwit te zijn geweest van hackers. Dit constateren security-experts van Check Point in een recent rapport. Volgens de telemetrie-gegevens zijn er afgelopen weekend 37.000 aanvallen van de remote execution flaw (RCE) gedetecteerd.

Veel Spring4Shell aanvallen in Europa

Uit het onderzoek blijkt dat vooral softwareleveranciers een geliefd doelwit zijn. In totaal 28 van de door Check Point ontdekte aanvalspogingen richtten zich op dit soort bedrijven. Volgens de securityspecialisten zijn de bedrijven vooral in trek vanwege de mogelijkheid via hen supply chain-aanvallen uit te voeren.

Verder blijkt uit het onderzoek dat vooral bedrijven in Europa het doelwit zijn van Spring4Shell-aanvallen. Ongeveer 20 procent van het totaal aantal geregistreerde aanvallen vindt in onze regio plaats. Noord-Amerika neemt 11 procent van de aanvallen voor zijn rekening. De Amerikaanse cyberwaakhond CISA geeft aan dat veel van de ontdekte Spring4Shell-aanvallen zich op VMware-omgevingen richten. Ook Microsoft-omgevingen lijken interessant te zijn. Beide techgiganten hebben patches en guidelines uitgebracht.

Upgraden naar latere versies van Spring Framework

De Spring4Shell-kwetbaarheid treft de Spring MVC- en WebFlux-applicaties die op JDK9+ draaien. Dit betekent dat alle Java Spring-omgevingen als een mogelijke aanvalsvector moeten worden beschouwd.

Gebruikers worden geadviseerd te upgraden naar de Spring Framework versies 5.3.18 en 5.2.2 en Spring Boot 2.5.12 die het RCE-probleem hebben opgelost. Ook wordt geadviseerd te letten op de kwetsbaarheden CVE-2022-22963 en CVE-2022-22947. Deze kwetsbaarheden richtten zich op Spring Cloud Function en Spring Cloud Gateway.